Kjøtt,  Lam,  Supper

Saltkjøttsuppe/lapskaus. Noe av det beste jeg vet <3

Saltkjøttsuppe/lapskaus.

Vet ikke om dette er typisk Nord Norsk,

men jeg er oppvokst med lapskaus laget på saltkjøtt.

Da mener jeg saltet lammekjøtt. Det er bare helt himmelsk godt.

Vet det er endel som også bruk salt svineknoke,

og det går selvsagt også fint.

Jeg pleier alltid å salte kjøttet mitt selv. Det er ikke vanskelig i det hele tatt.

Noen synes nok at dette er høst mat, men jeg elsker dette hele året.

Jeg fant noe fårikål kjøtt i fryseren fra i høst. Tok det opp, tinet det,

og la det i salt lake i 5 døgn. Så kokte jeg det, og laget suppe /lapskaus.

Grunnen til at jeg skriver suppe /lapskaus, er at du kan velge selv hva du vil ha utifra oppskriften.

Ønsker du lapskaus, er det bare å tilføye noen flere grønnsaker. Jeg lager alltid en ganske stor kjele.

Hvis jeg lager suppe og hvis det viser seg at det var veldig mye kjøtt,

tilsetter jeg flere kokte grønnsaker neste gang jeg varmer den. Da blir det lapskaus.

Da har jeg plutselig to » forskjellige » middager!

Oppskrift til en 5 liters kjele saltkjøttsuppe(lapskaus):

4 store gulrøtter ( 8)

4 skiver sellerirot (8)

en liten/medium kålrabi ( 2)

10-12 små / mellomstore poteter (20)

pepper

frisk timian

Eventuelt salt om du ikke bruker kjøttkraften

Noen ganger har jeg purre i, det er veldig godt:)

Flatbrød

Dette ser ikke så delikat ut, men dette kjøttet har ligget i saltlake i 5 døgn.

Se under  for oppskrift på det.

Saltlake:

4 liter vann

6,5 dl – 1 l salt

Eller, du kan koke opp vann med noe salt i.

Ha en rå potet i. Når poteten stiger til overflaten, er det salt nok.

Nedenfor ser du kjøttet i en kjele for koking.

Du heller ut «blod» vannet og heller på nytt vann før du setter det på kok.

Kok opp og skru ned varmen. La det små koke i flere timer til kjøttet slipper benet.

Det kan ta 3-5 timer.

Mens kjøttet koker, kan du kutte grønnsaker.

Jeg har oppgitt type grønnsaker jeg har i,

men her kan du egentlig bruke de grønnsakene du ønsker selv 🙂

Ferdig kuttede grønnsaker som skal brukes i saltkjøttsuppe/lapskaus.

Når kjøttet er ferdig kokt, tar du det ut av kraften og legge det i en skål.

Her ser du kraften. Sil kraften i et dørslag. Du skal bruke noe av den senere.

Det ferdig kokte kjøttet skal nå renses for bein og fett 🙂

Siden jeg koker eget kjøtt og renser det etterpå, blir det remser med kjøtt.

Bruker du annet ferdig renset kjøtt, kan du skjære kjøttet i terninger.

Det ser nok bedre ut, men smaken er stort sett den samme 🙂

Ferdig kokt saltkjtt som skal brukes til saltkjøttsuppe/lapskaus.

Kok nå grønnsakene i vann og kraft fra kjøttet. Her må du smake til selv.

Kraften kan være veldig salt, så noen ganger er noen dl. nok.

Grønnsakene skal kokes i denne kraften.

MEN noen ganger må man spe med vann, her må du smake selv hvor salt du ønsker suppen.

Ha kjøttet sammen med grønnsakene når de kokes.

Saltkjøttsuppe/lapskaus : Ønsker du suppe må mer vann tilsettes enn om du ønsker lapskaus.

Ha pepper og timian i gryten og smak til.

Saltkjøttsuppe/lapskaus i kjelen, nesten klar til servering.

Ha over litt fersk timian på tallerkenen når du serverer.

Og selvfølgelig  – flatbrød!! Saltkjøttsuppe/lapskaus er nå klar til servering.

saltkjøttsuppe/lapskaus er klar til servering.

Hei, jeg heter Linda Isabelle og bor i Oslo sammen med min samboer. Jeg må vel innrømme at jeg er over middels interessert i mat og matlaging, og synes det er kjempespennende å prøve ut nye oppskrifter og kreasjoner. I tillegg elsker jeg og min samboer å reise, hvor vi opplever andre kulturer, smaker på lokal mat og drikke. Det er nettopp det denne bloggen handler om, mat og opplevelser. Håper du finner noen spennende oppskrifter du har lyst å prøve. Del dem gjerne med dine venner. Ha en super dag!

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler.