Bakst,  Brød,  Gjærbakst,  tyrkiskbrød

Lavas, Tyrkisk brød med dipper

Lavas heter det deilige tyrkiske brødet man ofte får servert før maten på restaurant i Tyrkia.

Da serveres det gjerne ett par dipper/ sauser til slik at man kan bryte brødet og dyppe i sausene.

Utrolig smakfult og deilig. Jeg har endelig klart å oppspore oppskriften, og vil gjerne dele den med dere.

Oppskriften fant jeg på alibabasmat.no.

Har du ikke vært i tyrkia å smakt dette brødet? Lag det likevel, det smaker kjempegodt. Det fine er at det kan brukes til alt.

Lag noen deilige dipper som hummus, thahinidipp, muhammara eller noe annet. Dypp brødet i å spis.

Alternativt kan ma bruke det til supper eller gryteretter. Med andre ord, ha alltid brødet tilgjengelig  i fryseren.

Absolutt verdt å prøve.

 

Oppskrift på 3 stk lavas

1 1/2 ts. tørrgjær

1 ts. sukker

400 gr. hvetemel

1 ts. salt

1/2 dl. lunket vann

1 ss olivenolje

2 dl. vann (lunket) litt senere

 

Yoghurtblanding:

1 egg

100 gr. tyrkisk yoghurt

1 ts. tørkede urter

1/2 ts. salt

1 ss. olivenolje

Nigellafrø

Revet ost

 

Start med å blande sammen 1/2 dl. vann, tørrgjær, sukker og olivenolje fordi dette skal stå å svelle i 5 minutter.

Ha mel og salt i en bakebolle. Etter 5 minutter tilsetter du gjærblandingen. Bruk eltemaskinen og tilsett så 2 dl. lunket vann litt og litt.

Elt deigen til den er myk og fin, gjerne noen minutter.

Dekk deigen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la heve i ca. 30 minutter.

 

 

 

Finn frem en annen bolle og bland sammen egg, yoghurt, olivenolje, salt og tørkede urter.

Det kan være timian, basilikum, oregano, hvitløkspulver, løkpulver eller andre ting du liker.

Lag en god krydderblanding av det. Dette skal settes til side til senere.

 

Yoghurtblanding til å smøre på lavasbrødene før steking

 

Etter 30 minutter deles deigen inn i 3. De skal nå kjevles avlange og store. Ganske tynne. Kjevle gjerne på bakepapiret.

Nå skal de hvile i 15 minutter under et kjøkkenhåndkle.

I mellomtiden setter du på stekeovnen din til 250 grader, og setter inn en stekeplate ( den skal bli varm).

Etter 15 minutter skal deigen kjevles igjen. Deretter legger du bakepapiret på en varm stekeplate og pensler på yoghurt blandingen.

Vær raus.

 

Lavas - Tyrkisk brød med yoghurtblanding oppå

 

Strø på nigellafrø og ost og sett brettet inn i ovnen.

 

 

Lavas - Tyrkisk brød med yoghurtblanding og nigellafrø
Man kan velge å utelate osten, da er det mulighet for at brødet kan heve seg stort – som en ballong, i ovnen.

 

Nå skal brødet steke ca. 7 minutter. Du vil se at brødet bobler seg litt under steking, og det skal det gjøre.

Hvis du unnlater å ha ost på toppen, kan du også få brød som blåser seg helt opp. Akkurat som du får servert i Tyrkia.

Når brødet er ferdig skal det rett på en rist til avkjøling. Bruk det samme varme brettet og gjør det samme med de andre to brødene.

Lavas brødene kan spises med deilige dipper, sauser, supper eller gryteretter.

Perfekt på et tyrkisk tapas bord (Meze).

 

Ferdig stekt lavas brød med ost og nigellafrø

 

 

Vel bekomme!

 

Hei, jeg heter Linda Isabelle og bor i Oslo sammen med min samboer. Jeg må vel innrømme at jeg er over middels interessert i mat og matlaging, og synes det er kjempespennende å prøve ut nye oppskrifter og kreasjoner. I tillegg elsker jeg og min samboer å reise, hvor vi opplever andre kulturer, smaker på lokal mat og drikke. Det er nettopp det denne bloggen handler om, mat og opplevelser. Håper du finner noen spennende oppskrifter du har lyst å prøve. Del dem gjerne med dine venner. Ha en super dag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler. 

Follow by Email
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram