Desserter

Hermetiserte plommer

Høsten er her og plommene bugner på treet i hagen. Hermetiserte plommer en en enkel og fin måte å ta vare på plommene utover vinteren. Det er kjempegodt til dessert med litt pisket kremfløte til, eller litt vaniljesaus. Har du mye, er det også flott som en hjemmelaget julegave.

Her kommer oppskriften:

2 kg. plommer

ca. 0,5 liter vann

ca. 0,5 kg. sukker

2 vaniljestenger, eller 2 ts. vaniljeessens

1 sitron eller lime

kanelstang (valgfritt)

Start med å vaske glassene du skal bruke. Sett ovnen på 100 grader. Sett glassene inn i ovnen i minimum 10 minutter så de får sterilisert seg. Jeg fikk ett stort og fire medium store glass av dette.

Lag sukkerlaken av sukker, vann og vaniljestang, eller vaniljeessens av god sort. Om du vil kan du enten bruke presset sitron/lime i sukkerlaken, eller skjære opp i skiver og legge på toppen av glasset. Jeg valgte å ha litt i vannet, for så legge en skive på toppen før jeg skrudde på lokket. Jeg ganget oppskriften med to og fikk for mye lake, så se an om plommene er saftige eller tørre. Kanskje lurt å lage litt ekstra. Mine hermetiserte plommer ble laget sent i sesongen, så de var veldig saftige i seg selv. Det som er viktig her, er at plommene til slutt dekkes av sukkerlaken i glasset.

Kok nå opp vann i en stor kjele. Hell plommene opp i kjelen og la trekke i 30 sekunder til 1. minutt. Hell ut vannet og tilsett iskaldt vann, gjerne med noen isbiter. Du vil da se at skinnet på plommene løsner. Fjern skinnet forsiktig, så ikke plommene blir deformerte, og legg de i en skål. Vær obs på at om plommene blir liggende lenge uten skall, kan de endre farge og bli brunaktig.

Hvis alt er klart, er det bare å ta ut ett og ett glass og fylle det med plommer. Hell på sukkerlake så langt opp det går uten at det renner over. Om du ønsker kan du nå legge en skive sitron eller lime på toppen før du skrur lokket godt igjen.

For at de hermetiserte plommene skal bli myke og god, skal de nå stå i ovnen på 100 grader, i ca 1. time – 1. time og 15 minutter.

Etter det avkjøles de på benken. Etterhvert som glassene blir kalde, vil du høre et klikk. Da er plommene hermetiserte. Vent minimum en uke før du spiser de, så de får trekke godt til seg av de deilig smakene i kraften.

Hermetiserte plommer må oppbevares kaldt eller kjølig. Det vil si enten i kjøleskapet, eller i en kalde kjeller. Der holder de seg fint minst ett år.

Lykke til!

Hei, jeg heter Linda Isabelle og bor i Oslo sammen med min samboer. Jeg må vel innrømme at jeg er over middels interessert i mat og matlaging, og synes det er kjempespennende å prøve ut nye oppskrifter og kreasjoner. I tillegg elsker jeg og min samboer å reise, hvor vi opplever andre kulturer, smaker på lokal mat og drikke. Det er nettopp det denne bloggen handler om, mat og opplevelser. Håper du finner noen spennende oppskrifter du har lyst å prøve. Del dem gjerne med dine venner. Ha en super dag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler.