Frokost/Lunch

Grove firkanta rundstykker, for deg som er forsiktig med fett, og for de som setter pris på god mat.- kjempegode!

Nå er det mandag og uka er såvidt begynt. Mange prøver å leve litt sunnere i ukedagene og s koser seg litt ekstra i helgen. Jeg har en supergod oppskrift på sunne deilige rundstykker som er nydelig i matpakka.  I tillegg er de sunne.

Kolesterol er et fettstoff som er viktig for mange av kroppens funksjoner. Kolesterol er blant annet involvert i transport av fett rundt i kroppen. Vi trenger både fett og kolesterol, men problemene oppstår når vi får for mye av det. Høyt kolesterol er er en av de viktigste risikofaktorene for hjerte og kar sykdommer. 

Alt fett inneholder like mye energi. Det er viktig å tenke på både fettmengde ( altså det totale inntaket) og fettkvalitet( det vil si type fett)

Hvis du bruker raps og solsikkeolje, så inneholder de svært lite av de kolesteroløkende mettede fettsyrene og mer av de kolesterolreduserende umettede fettsyrene. Bare et lite tips!

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Grove firkanta rundstykker.  For deg som er forsiktig med fett.

Disse rundstykkene er like gode til suppe og salat, som til matpakken.

Flerkornputer. ca. 30 stk.

Disse rundstykkene inneholder mye fiber og gode fettstoffer og egner seg godt for de som passer på kolesterolet.

 

Oppskrift:

50 gr. Gjær

8 dl. Vann

4 ss. Rapsolje

2 ss. Sirup

1 dl. Hvete helkorn, bløtlagt

1,5 dl. Solsikkekjerner

1,5 dl. Linfrø

3 dl. Sammalt rug grov

3 dl. Havregryn

2 ts. Salt

12 dl. Hvetemel

 

Slå litt kokende vann over helkornene, og la svelle en times tid.

Eventuelt kan du la dem ligge i bløt natta over i kaldt vann.

Smuldre gjæren i bakebollen og løs opp i litt lunket vann. Tilsett resten av vannet, olje og sirup.

Eventuelt kan du bruke tørrgjær. Da skal gjæra blandes i melet og deretter tilsett vann. Husk, bruker du tørrgjær må vannet være min. 40 grader.

Sil av vannet fra helkornene og bland inn sammen med solsikkekjærner, linfrø, rugmel,havregryn og salt. Tilsett hvetemel og elt godt.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

La deigen heve til dobbel størrelse under et fuktig klede.

Legg et klede i langpanna og strø over godt med frø og havregryn. Ha deigen over frøblandingen og klapp deigen forsiktig ut så den dekker hele langpanna.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

La deigen heve ca. ½ time. Strø på nytt frøblanding på et klede eller rett på benken. Spray litt vann på den hevede deigen og hvelv den ut på bakebordet.

Bruk en stor kniv og skjær ut stykker i ønsket størrelse ( firkanta).

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Legg stykkene på en bakepapirkledd langpanne med havregryn, og stek putene midt i ovnen 225 grader i ca. 15 min. ( 210 gr. i 12 min. i varmluftsovn)

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

#grovt, #groverundstykker, #braforkolesterolet, #frokost, #lunch, #kveldsmat, #sundt, #sunderundstykker, #kornrundstykker, #forsiktigmedfett, #godmat

 

Gled deg 🙂

 

 

 

Hei, jeg heter Linda Isabelle og bor i Oslo sammen med min samboer. Jeg må vel innrømme at jeg er over middels interessert i mat og matlaging, og synes det er kjempespennende å prøve ut nye oppskrifter og kreasjoner. I tillegg elsker jeg og min samboer å reise, hvor vi opplever andre kulturer, smaker på lokal mat og drikke. Det er nettopp det denne bloggen handler om, mat og opplevelser. Håper du finner noen spennende oppskrifter du har lyst å prøve. Del dem gjerne med dine venner. Ha en super dag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler.