Saft og syltetøy av frukt og bær

Plommesyltetøy med plommer fra hagen

Plommesyltetøy er kjempegodt. I tillegg er det så utrolig mye annet godt også som kan lages av plommer!

Denne helgen har jeg vært veldig aktiv. Vi har et plommetre i hagen vår, som har så mye plommer at det nesten dupper i gresset.

Disse plommene må bearbeides inn til noen deilige godsaker. Det er det jeg har brukt helgen min på.

Nedenfor ser du flere forslag til godsaker som kan lages av plommer.

I dag starter vi med plommesyltetøy i to forskjellige varianter.

Ønsker du oppskrift på plommesaft, kan du klikke HER

Plummesirup til desserter osv HER

Vil du lage din egen plommelikør, klikker du HER

Hva med å prøve seg på plomme chutney? HER

 

Jeg elsker høsten og alt den har å by på. Hagen bugner av plommer, så treet henger helt ned i bakken.

 

Plommer på trærne i hagen. Skal snart bli til plommesyltetøy.

Du trenger 

3 kg. plommer

2 lime i tynne skiver

3 cm revet fersk ingefær

1 vaniljestang delt på langs

1 flaske fruktpektin ( liten) eller syltepulver

1,5 kg sukker

eventuelt 2 dl appelsinjuice

NB:

Oppskrift på plommesyltetøy 2. finner du lenger ned på siden.

 

 

 

Litt om pektin:

I all type frukt finnes det naturlig pektin og syre som er med på å lage syltetøyet tykt så det kan smøres på brødskiven uten å renne utover tallerkenen.

Syren er med på å frigjøre pektinet i frukten, slik at det virker som fortykningsmiddel.

Hvor mye pektin og syre som finnes i frukttypen du vil lage syltetøy av, varierer etter type og etter hvor moden frukten er.

Er frukten for moden vil det være lite pektin i den, og evnen til å få stivt syltetøy vil være redusert.

Plommer er regnet for å ha middels pektininnhold og lavt syreinnhold, selv om dette kan variere.

For å få stivt plommesyltetøy er det derfor lurt å tilsette syre, for eksempel saft fra en sitron,

som kan være med på å frigjøre pektinet i plommene når dette kokes sammen.

Ved litt over 100 grader reagerer sukker, pektin og syre, og syltetøyet vil bli stivt når det avkjøles.

 

TIPS: Dersom du har tenkt å lage store mengder og oppbevare over lengre tid kan det være lurt å

bruke syltepulver som du finner i butikken.

I disse er det pektin men også konserveringmiddel som gjør at syltetøyet blir ekstra holdbart.

De ulike merkene har ulik fremgangsmåte og det varierer om pulveret skal tilsettes i begynnelsen eller på slutten,

les på baksiden av pakken.

 

Fremgangsmåte:

Vask og del plommene i to. Ta ut steinene..

Finn frem de øvrige ingrediensene.

Skjær lime i tynne skiver. Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene, riv ingefær.

Ha dette samen med plommer og eventuelt appelsinjuice i en tykkbundet kjele.

Vent litt med appelsinjuicen.

I Alle oppskrifter står det veske, men min erfaring tilsier at ved denne type plommer blir det så mye veske av at syltetøyet

har vanskeligheter med å bli stivt hvis du tilfører veldig mye mer. Prøv deg frem.

 

Vi lager plommesyltetøy

 

Kok opp og la småkoke til plommene er myke. tilsett pektin og la det koke ett minutt.

Tilsett så sukker og kok til det er løst seg opp og syltetøyet er begynt å bli tykt.

 

Plommesyltetøy på kok

 

Når syltetøyet har fått den konsistensen du ønsker, heller du dem over på steriliserte og varme glass.

Sett lokket godt på glassene.

Oppbevares mørkt og kjølig i noen måneder. kan også fryses, men da må ikke glassene være full.

 

Plommesyltetøy ferdig kokt og på glass

 

I oppskrift på “syltetøy nummer to”, har jeg brukt stavmikseren for å jevne ut plommesyltetøyet.

De er ikke så glad i “klumper” i syltetøyet her i huset.

 

Oppskriften er:

1,5 kg. plommer

750 gr sukker

1/2 glass fruktpektin eller syltepulver

1-2 ss Grand Marnier likør

2 ss revetsitronskall

 

 

Ha plommer, saft og sitronskall i en tykkbunnet gryte. La det koke opp og la det småkoke til frukten er myk og løst seg noe opp.

Vil du ha en noe glattere syltetøy kan du bruke en stavmikser.

Ha i fruktpektin og rør det godt inn. La det koke 1 minutts tid. Tilsett sukker og rør til det er oppløst.

Kok opp syltetøyet igjen. Rør inn Grand Marnier og hell over i rene steriliserte glass. Sett på lokk.

Når syltetøyet er helt avkjølt kan du sette på etiketter. Syltetøyet holder godt et års tid hvis det er oppbevart kjølig og mørkt.

 

2 glass med ferdig plommesyltetøy

 

Vel bekomme <3

Hei, jeg heter Linda Isabelle og bor i Oslo sammen med min samboer. Jeg må vel innrømme at jeg er over middels interessert i mat og matlaging, og synes det er kjempespennende å prøve ut nye oppskrifter og kreasjoner. I tillegg elsker jeg og min samboer å reise, hvor vi opplever andre kulturer, smaker på lokal mat og drikke. Det er nettopp det denne bloggen handler om, mat og opplevelser. Håper du finner noen spennende oppskrifter du har lyst å prøve. Del dem gjerne med dine venner. Ha en super dag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler. 

Follow by Email
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram