Iran,  kylling,  Kylling /fugl,  kyllinggryte,  Kyllinggryter,  Kyllingryter,  Mat fra hele verden

Zereshk polo ba morgh – Iransk mat.

Zereshk polo ba morgh, er en iransk rett.

På norsk kan den kanskje oversettes med safrakylling med berberiss ris.

Som jeg skrev i går, så har jeg og samboeren min en interesse for mat fra forskjellige land.

For ett par uker siden var vi i et middagsselskap hos noen venner.

Der ble vi kjent med en dame fra Iran.

Vi fortalte henne om vår interesse og snakket sammen endel om dette emnet.

 Vi ble enige om at vi skulle sende hverandre oppskrifter etterhvert som vi laget noe spennende.

Etter noen dager fikk jeg melding fra henne på facebook med tips om en god rett fra Iran som hun nettopp hadde laget. 

Denne retten skal jeg dele med dere i dag.  Det er mange måter å lage denne på.

Her skal dere få “min” versjon, slik jeg “løste” den.

For de av dere som liker det litt ” spicy”,

er det ingen problem å bruke enda mer krydder enn det som står i oppskriften.

Denne er ikke veldig sterk.


Fåes kjøpt i innvandrer butikker

Berberiss Plante

Berberis er en slekt av planter som tilhører berberisfamilien,
og som vokser i subtropene i alle verdensdelene.
Slekten har om lag 450-480 arter,
og de er normalt busker med runde eller omvendt eggformede blad,
oftest med pigger. Wikipedia
Rangering: Slekt

Oppskrift på Zereshk polo ba morgh

1 løk hakkes
2 fedd hvitløk
1 hel kylling som deles/ 4, kyllinglår eller 4 kylling bryst. Bruk det du liker best.
3 ss olje
1 ss.salt
1 ss.gurkemeie
1 ss.kanel
1 ss.Persisk krydder: ADVIEH
1 ss. chilli om du ønsker det litt sterkere
1 ss. sitron saft
1.ss. safran liquid
( Her kan du også tilføye 1 ss. tomatpure. Det hadde ikke jeg i – Forskjellig fra oppskrift til oppskrift)
3 dl. ris
6 dl. vann
salt
1 kopp Berberiss
sukker
Safran
Pistasjenøtter

Fremgangsmåte:

Hakk løk og ha i en lav, bred kjele med olje. Fres til mykt. Legg så på kylling.
La den trekke ett par minutter under lokk før du vender bitene.
Strø så over salt, gurkemeie, kanel, chilli,  og advieh ( Persisk krydder).
Etter 5 min. snur du bitene igjen og krydrer andre siden.
Dette skal nå småkoke i 15 min.
Veldig fint om man har en lav kjele slik at bitene ikke blir liggende oppå hverandre.
Etter 15 min. snus bitene igjen slik at de blir gjennom kokte/stekte på hver side. Kok ytterligere 15 min.
Ha tilslutt over sitronsaft, 1/2 kopp vann og 2 ss. safran liquid.
Zereshk polo ba morgh under tilberedning
I mellomtiden koker du ris etter anvisning på pakken. Bruk gjerne Basmati ris.
Husk å vaske risen veldig godt.
Når risen er nesten ferdig, heller du litt safran liquid sammen med en klatt smør oppå risen.
Ta kasserollen til side,legg et kopphåndkle under lokket og la stå i noen minutter.
Du kan velge om du vil ha bærene direkte i risen eller oppå. 

Safran liquid:

Dette kan du lage selv. Knus 1 ss. safran og bland med 3-4 ss.
kokende vann og 2 ss margarin som skal smelte i vannet.
La stå noen minutter. Kan stå opptil ett par dager i kjøleskapet.

Berberiss:

Ta en kopp med berberiss og legg i en skål fylt med kaldt vann.
La bærene trekke i 15 minutter på benken.
Når du tømmer ut vannet, vil du se at det kan være litt sand, og smårusk nederst i skålen.
Pass på å få dette vekk. Skyld godt.
Disse bærene minner litt om tyttebær, da de er litt syrlige. Derfor må du ha litt sukker i.
Ta så en liten panne med 2 ss sukker og litt kokende vann.
La koke til sukkeret er smeltet. Legg så i bærene.
Hell over 1-2 ss. safran liquid. Kok ett par minutter. Smak gjerne om det er søtt nok.

Advieh:

Dette krydder får du kjøpt  i innvandrerbutikker eller du kan lage det selv.

1,5 ts. koriander
1 ts. spisskummen
0,5 ts. pepper
1 ts. ingefær

1.ts. muskat

0,5 ts kanel.
Når alt er ferdig laget, er det tid for å legge på tallerkenen. 
Først ris, så berberris og til slutt kyllingen.
Ps: Jeg hadde litt lite safran i risen. Den skal være enda gulere.
Zereshk polo ba morgh klar til servering
Velbekomme!

 

Hei, jeg heter Linda Isabelle og bor i Oslo sammen med min samboer. Jeg må vel innrømme at jeg er over middels interessert i mat og matlaging, og synes det er kjempespennende å prøve ut nye oppskrifter og kreasjoner. I tillegg elsker jeg og min samboer å reise, hvor vi opplever andre kulturer, smaker på lokal mat og drikke. Det er nettopp det denne bloggen handler om, mat og opplevelser. Håper du finner noen spennende oppskrifter du har lyst å prøve. Del dem gjerne med dine venner. Ha en super dag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler. 

Follow by Email
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram