Middagsmat

Et sosialt måltid som varer lenge- Raclette <3

Et sosialt måltid! – som gjestene lager selv..

Skal du ha gjester og står fast i hva du skal servere? Her er løsningen.

Raclette er den sveitsiske høyt elskede nasjonalretten!

Det er enkelt, det er sosialt, det er godt, det skaper stemning og hjertelighet. Og kanskje kjærlighet? <3  Raclette<3

Hva:

Den er også betegnet som en av verdens mest sosiale måltider. Det kan jeg skjønne, for her lager du på forhånd tilbehøret og marinerer kjøttet, mens maten faktisk må tilberedes av gjestene selv ved matbordet. Smart hva? 🙂 med andre ord, et sosialt måltid.

bilde av raclette med kjøtt og grønnsaker til steking

Hvorfor:

Enkelt, her kan man sitte å kose seg sammen i flere timer med forskjellige små retter man lager til i de små skuffene under jernet, samt steking av kjøtt og grønnsaker på toppen.

bilde av en raclette med skuffene fylt av loff, ost og tilbehør til et sosialt måltid

 Tips og gode oppskrifter:

Raclette jern kan du kjøpe i alle elektrisk forretninger. De finnes i forskjellige typer, størrelser og prisklasser.

bilde av en skuff til raclette, et sosialt måltid. Den er fylt med tomat og ost

Osten:

Den beste raclette-osten lages i de sveitsiske alpene, den har en helt utsøkt smak og er hovedingrediensen i måltidet. Det sies at lokale bønder og gjetere la ost på varme steiner og i nærheten av åpen ild når det nærmet seg måltidene. Deretter skrapte de den smeltede osten over maten sin. Tilbehør var gjerne urtete eller lokal vin. Det høres deilig ut, ikke sant?

Raclette ost finner du i dagligvare handelen som har et bra utvalg. Du kan selvsagt også bruke andre typer oster som Jarlsberg, greddost, port salut, norvegia osv.

Tilbehør og kjøtt:

I tillegg kan du servere marinerte kjøttbiter ( slik at de blir møre og raskt stekt), spekemat, forskjellige grønnsaker som asparges, minitomater, sopp, paprika osv. Små mini poteter er også godt å servere, men de må du koke på forhånd, og dele i to.

Oliven, pickles og sylteagurk er også deilig tilbehør. Du kan egentlig bare åpne kjøleskapet og ta ut akkurat det du ønsker og finner. Raclette er opptil hver og en hva de liker og hva de har lyst på.

Brød og smør:

Server gjerne en god loff til. Den er fin å bruke som ostesmørbrød i de små skuffene. Hjemme hos meg serverte jeg også hjemmelaget kryddersmør i forskjellige varianter, som ble smurt på loffen før den dekkes med tomater/potet o.l….og ost på toppen. Nydelig.

Oppskrift på forskjellige typer kryddersmør finner du her. Kryddersmør,  persille og hvitløksmør, urtesmør uten hvitløk.  

Chilismør

oppskrift på loff finner du HER
Sauser og dressinger:

er godt å ha til. Det kan være kalde dressinger eller varme sauser. Eksempelvis bearnaisesaus. Lager du den selv, kan den også serveres kald, for den er så god og blir litt tykk i konsistensen når den kjølner. Deilig å dyppe i den. Tips til oppskrift på bearnaisesaus finner du her.

Pesto kan du også servere til.

Det første du må gjøre er å marinere kjøttet.

Her skal du få tips til gode marinader. Til  Oksekjøtt, Kylling, Svin.

bilde av tre typer marinade i skåler. Flott å marinere kjøttet til et sosialt måltid, raclette.

Ha litt olje på plata før du begynner å steke kjøttet.

Små stekespader følger med jernet, slik at gjestene kan snu og vende på sin egen og felles mat.

Osten er hoved ingrediensen. Den skal smeltes i de små skuffene og has over maten. Den kan som sagt også smeltes over andre ting i skuffen.

bilde av et sosialt måltid, raclette med kjøtt og asparges

#raclette #middag #kos #herlig #sosialt #ost #kosemat #middagsgjester #himmelsk #deilig #venner

Kos dere!

Love from LindaIsabelle <3

Hei, jeg heter Linda Isabelle og bor i Oslo sammen med min samboer. Jeg må vel innrømme at jeg er over middels interessert i mat og matlaging, og synes det er kjempespennende å prøve ut nye oppskrifter og kreasjoner. I tillegg elsker jeg og min samboer å reise, hvor vi opplever andre kulturer, smaker på lokal mat og drikke. Det er nettopp det denne bloggen handler om, mat og opplevelser. Håper du finner noen spennende oppskrifter du har lyst å prøve. Del dem gjerne med dine venner. Ha en super dag!

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler.