Bilde av kjærestemiddag med ytrefilè av rein
Reinsdyr,  Reinsdyr,  Vilt mat

Kjærestemiddag <3 - Ytrefilet av reinsdyr med tilbehør

I går laget jeg kjærestemiddag til kjæresten. <3 Ytrefilè av reinsdyr med deilig tilbehør.

Det jeg laget er noe med det beste jeg har smakt faktisk. Reinsdyr er både et magert og fantastisk godt kjøtt.

 I Sàmpi – Sameland, lever dyrene som de har gjort i århundrer. Smaken av kjøttet bærer med seg smaken av vidda. Duften av frisk og vill vegetasjon.

Visste du at kjøttet til reinsdyret er det mest eksklusive vi kan få? Og at det kun er 300 gr. til hver av oss nordmenn i året? 

Da er det verdt å lage noe veldig godt når du først skal spise reinsdyr.

Å lage kjærestemiddag er viktig. Dvs. å lage noe ekstra godt bare til deg og kjæresten/samboeren/mannen/dama di en gang i blandt.

Ikke BARE den 14 februar;)

Det løfter forholdet noen hakk og roer ned i en ellers hektisk hverdag. Å kose seg sammen med god mat og drikke er viktig.

 

Bilde av kjærestemiddag med ytrefilè av reinsdyr med tilbehør

 

OPPSKRIFT PÅ KJÆRESTEMIDDAG FOR TO <3:

YTREFILET AV REINSDYR

3-400 gr. Ytrefilet av reinsdyr

salt

pepper

nøytral olje/smør til steking

Fremgangsmåte:

Strø salt og pepper på kjøttet. Stek kjøttet på panna raskt på alle sider i en blanding av olje og smør.  

Legg det deretter i en ildfast form og sett et steketermometer i den tykkeste delen.

Sett den inn i ovnen på 150 grader. Kjøttet skal taes ut ved 55 grader.

Server på 58 grader. Da får kjøttet den røde kjernen det skal ha.

Ønsker du det litt mer stekt, tar du den ut ved 62 grader.

Da blir den litt mer grå. Dette tar ca 10-15 minutter, så lag alt det andre først.  

La kjøttet hvile i ca 10 minutter før du skjærer det i skiver. 

 

ROSEPOTETER: (annapoteter)

4 poteter i tynne skiver

2 fedd hvitløk

maldonsalt

litt hakket timian

50 gr. smør smeltet

Bilde av Anna/rosepoteter

Fremgangsmåte:

Skrell og vask potetene og skjær dem opp i tynne skiver. Legg potetskivene i en liten, vid bolle.

Smelt smøret og tilsett hvitløk, salt og timian. Hell blandingen over potetskivene og vend det forsiktig sammen.

Finn frem et muffinsbrett og smør ca. 4-5 av fordypningene. Stable potetskivene oppå hverandre.

Stek ved 200 grader i 40-45 minutter, til potetene er gjennomstekte og gylne i fargen.

Bruk en gaffel når du skal ta potetene opp av muffinsbrettet/formen

Stek gjerne potetene nesten ferdig, slik at du kan ta de ut og sette inn kjøttet.

Når kjøttet er ferdig, steker du de ferdig. Da skal kjøttet hvile i ca 10 min.

 

SELLERIROT PURÈ

ca 300 gr. sellerirot i skiver/biter

3 dl melk

1 ss smør

salt

pepper

Fremgangsmåte:

Skrell og skjær selleriroten i små biter. Ha alt over i en kasserolle og tilsett melken.

Kok opp og la det koke til nesten all væsken har fordampet og sellerien er helt mør.

Kjør det hele til en jevn puré med stavmikser eller i en hurtigmikser.

Visp inn smøret og smak til med salt og pepper. 

 

ASPARGES TOPPER:

1 pk. asparges topper

Kok opp vann med litt salt og litt smør i. La toppene koke i ett minutt. Hell ut vannet.

 

Saus. Her laget jeg to forskjellige sauser.

 

PLOMME OG RØDVINSAUS:

4 røde plommer

2 ss sukker

2 ss bringebæreddik

1 stjerneanis

1 kanelstang

2 dl rødvin

2 dl viltkraft eller (utblandet) viltfond

1 ss smør

salt og pepper

eventuelt litt maizenna til jevning

Fremgangsmåte:

Del plommene i to og fjern steinene. Skjær et par snitt i skinnet. Kok opp bringebæreddik og sukker i en liten kjele,

og legg plommene oppi med skinnsiden ned. La plommene småkoke til skinnet lett lar seg fjerne.

Tilsett rødvin, stjerneanis og kanelstang, og la plommene koke med til de blir møre.

 Ta ut plommene, kanelstangen og stjerneanisen, og tilsett viltkraft eller utblandet viltfond.

La sausen koke noen minutter. Så langt kan du forberede sausen.

Rett før servering pisker du inn smøret og smaker til med salt og pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn.

Synes du sausen fremdeles er litt tynn kan du eventuelt tilsette litt maizenna. Varm plommene i sausen før servering.

(Denne sausen hentet jeg fra Trines matblogg)

Bilde av plommeog rødvinssaus

MIN EGEN #VILTSAUS:

2 ss. smør

2 ss mel   

lag bruning på panna.

2 dl rødvin

2 dl vann eller mer etterhvert hvis du trenger mer veske.

2 dl utblandet viltfond 

noen knuste einebær

4-5 skiver brunost

salt og pepper etter smak

1 laurbærblad

la det koke en stund.

Mot slutten tilsettes litt crème fraishe.

Bilde av kjærestemiddag og et glass godt i glasset

Pynt med litt timian eller rosmarin og server en deilig kjærestemiddag. Kosder masse – Nydelig <3

Hei, jeg heter Linda Isabelle og bor i Oslo sammen med min samboer. Jeg må vel innrømme at jeg er over middels interessert i mat og matlaging, og synes det er kjempespennende å prøve ut nye oppskrifter og kreasjoner. I tillegg elsker jeg og min samboer å reise, hvor vi opplever andre kulturer, smaker på lokal mat og drikke. Det er nettopp det denne bloggen handler om, mat og opplevelser. Håper du finner noen spennende oppskrifter du har lyst å prøve. Del dem gjerne med dine venner. Ha en super dag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler. 

Follow by Email
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram