Saft og syltetøy av frukt og bær

Hjemmelaget rips og bringebærsaft – uten saftkoker<3

Som tidligere nevnt er ikke været i Oslo det beste om dagen. Det regner veldig mye. Jeg sto tidlig opp. Klokken 8.00 var jeg ute i hagen for å plukke bær. – Det regnet nemlig ikke da, og jeg tenkte at skal jeg få disse bærene inn, så må det gjøres nå….det er ikke veldig gøy å plukke bær i høljende regn..

Jeg synes høsten er spennende. Jeg liker å høste inn det naturen gir oss. I hagen har vi ett stort rips tre. På det fikk jeg ca 4 liter rips i dag. Bringebær plukket jeg før ferien så de er stort sett ferdig nå. Likevel fikk jeg med meg en liten skål inn som jeg skal bruke sammen med ripsen i dag.

Her skal det saftes!

Rips saft er nydelig. Å koke saft lærte jeg av min x- svigermor for mange år siden. Den gangen brukte vi saftkoker og kokte masse saft. I dag lager jeg saft uten saftkoker. Det går like bra, men tar litt lengre tid 🙂

For å lage saft trenger du bær. Jeg tar her utgangspunktet i 2 kg. bær. du kan bruke bare rips, eller du kan blande litt av hvert. Kjempegod smak om du trikser og mikser med forskjellige sorter bær.

Jeg brukte de få bringebærene jeg plukket, sammen med rips.

Oppskrift:

2 kg bær

4-5 dl vann ( skal akkurat dekke bæra i kasserollen)

5-6 dl sukker om du vil

Om du ikke bruker sukker får en sunn saft, men den kan nok bli litt sur.

Begynn med å rense bær fri for blader og rusk.

Skyll dem godt.

 Legg bærene over i en kasserolle og tilsett vannet.

 La det koke langsomt opp, legg på lokk la det småkoke/trekke under lokk i ca. 30 minutter, eller til bærene har skiftet farge og saftet seg. Ikke rør!

Spenn et klede over en bolle med for eksempel klesklyper. Fukt klede lett  først.

Hell bærene over i et fuktig sileklede og la saften renne av i ca. 1 time.

Ha saften tilbake i en ren kasserolle og tilsett sukkeret. Kok opp og la saften koke i ca. 10 minutter. Fjern skummet som danner seg på overflaten. Fyll varm saft over på varme, rene flasker.

Ps: Husk at du må sterilisere flaskene før bruk. Kok dem opp i rent vann. Sett dem deretter i forvarmet stekeovn på 140 grader i 20 min. Ta dem forsiktig ut med en grillvott, før du heller den varme saften i flasken med en trakt.

Sett på kork og oppbevar saften mørkt og kjølig.

Nytes i et glass med vann, som dessertsaus eller til å lage gelè av.

Nydelig <3

#ripsogbringebærsaft #ripssaft #saft #saftutensaftkoker #kokesaft #hjemmelagetsaft #høstsyssel #deiligsaft #deilig #love #elsk #safttilsaus #safttilgel`#hjemmelaget #mat #drikke

Hei, jeg heter Linda Isabelle og bor i Oslo sammen med min samboer. Jeg må vel innrømme at jeg er over middels interessert i mat og matlaging, og synes det er kjempespennende å prøve ut nye oppskrifter og kreasjoner. I tillegg elsker jeg og min samboer å reise, hvor vi opplever andre kulturer, smaker på lokal mat og drikke. Det er nettopp det denne bloggen handler om, mat og opplevelser. Håper du finner noen spennende oppskrifter du har lyst å prøve. Del dem gjerne med dine venner. Ha en super dag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler.