Hobby

Såpe lager du selv- en spennende hobby!

Såpe lager du selv, dine helt egenkomponerte vakre duftende såper.

Ja jeg vet, dette er ikke akkurat mat, men veldig morsomt, og det lages på kjøkkenet.

Såpelaging med mine to yngste døtre er helt innafor.

Å lage en liten personlig vri på prosessen er også morsomt.

Jeg tenker selvfølgelig på at vi må ha det litt gøy mens vi lager, derfor det nydelige forkleet ….

Ved å lage såpe hjemme, blir det billigere, morsommere og ikke minst, vi kan lage fasong og dufter akkurat slik vi vil ha det.

De er ikke vanskelig å lage såpe, men vi må likevel være forsiktig. Derfor er det endel forhånds regler vi må ta.

 

Utstyr:

En gryte eller bolle til å blande såpen i (ikke aluminium)
2 glass, kopper eller skåler
Noe å røre med (ikke aluminium eller tre)
Stavmikser
Slikkepott
Kjøkkenvekt
En tom melkekartong eller silikonformer for å ha såpemassen i.

 

Ingredienser:

500 g olivenolje (OBS! Ikke det samme som 0,5 liter)
63 g kaustisk soda
150 ml vann

Eteriske oljer som DoTerra sine er fine for å sette litt ekstra duft til såpen.

 

Utstyr til å lage såpe selv

 

Hvis du vil bruke andre oljer enn olivenolje, er det essensielt å kjøre oppskriften gjennom en såpekalkulator for å bestemme riktig mengde lut.

Ikke kjøp den dyreste olivenoljen. Raffinert olje fungerer helt fint her. Kaustisk soda finnes i matbutikken sammen med vaskemidlene.

Dette er i utgangspunktet en olivensåpe, helt enkelt, uten masse fancy greier.

men bruk gjerne noen dråper eteriske oljer i massen, så får du både god lukt og helende effekt.

Jeg brukte blant annet lavendel olje fra doTerra.

 

Lag såpe selv med oljer fra DoTerra.

 

Først:

Ta på oppvaskhansker og briller. Lut er etsende, og den konsentrasjonen som vi jobber med her er ganske sterk.

Pass på å ikke få noe på kroppen eller i øynene!

Det kan være greit å sperre inne eventuelle kjæledyr/barn/kjærester som kunne komme til å forstyrre.

 

Fremgangsmåte:

Det starter med å måle opp kaustisk soda i en kopp. Her er det viktig å være nøyaktig!

Deretter måler du opp vann i en annen kopp. Sett så begge koppene under kjøkkenvifta og slå den på, eller gå ut på terrassen.

 Gassen som utvikler seg når du blander lut er nemlig ikke så god å puste inn, så da er det greit med ventilering.

Luten blandes ved å helle kaustisk soda forsiktig opp i koppen med vann, mens du rører rundt hele tiden.

Dette blir også veldig varmt.

 

Kaustisk soda blandes i vann for å lage såpe

 

Ved reaksjonen mellom kaustisk soda og vann utvikler det seg mye varme, og temperaturen på luten vil havne på ca. 60 grader.

I det neste steget i såpelagingen er det viktig at olje og lut har samme temperatur.

Det går an å varme opp oljen, men den enkleste løsningen er definitivt å la luten stå på kjøkkenbenken et par timer,

til den har fått romtemperatur.

Finn et termometer og mål temperaturen underveis.

Har luten fått romtemperatur? Da kan du ta fram en liten bolle eller gryte, og veie opp oljen. Hell så oppi luten, og ta fram stavmikseren.

 

Vi lager såpe selv. Her brukes det stavmikser for å blande.

 

Såpeblandingen er ganske tyntflytende med en gang, og skal mikses med stavmikser til den tykner.

Viktig å være forsiktig når du setter i gang stavmikseren, så ikke den etsende såpemassen spruter over hele kjøkkenet.

Blandingen er ferdig når den ser ut som kakerøre. Da heller du den over i formene sine, og setter den bort et par dager, til såpen er stiv.

 

 

Såpen  modne i minst 4 uker før den brukes. Dette er for å være sikker på at det ikke er noe fri lut igjen i såpen.

Jeg vil imidlertid anbefale å la den ligge enda lenger, gjerne flere måneder, da olivensåpe bare blir bedre med alderen.

Kjempefine julegaver – som du lager klar i god tid.

 

Pakk såpene inn i plast og oppbevar dem lenge.  Å lage såpe er gøy! Lykke til!

Hei, jeg heter Linda Isabelle og bor i Oslo sammen med min samboer. Jeg må vel innrømme at jeg er over middels interessert i mat og matlaging, og synes det er kjempespennende å prøve ut nye oppskrifter og kreasjoner. I tillegg elsker jeg og min samboer å reise, hvor vi opplever andre kulturer, smaker på lokal mat og drikke. Det er nettopp det denne bloggen handler om, mat og opplevelser. Håper du finner noen spennende oppskrifter du har lyst å prøve. Del dem gjerne med dine venner. Ha en super dag!

10 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler.